Във Варна е регистриран първи случай на морбили. Заболялата е жена на 40-годишна

...
Във Варна е регистриран първи случай на морбили. Заболялата е жена на 40-годишна
Коментари Харесай

Регистриран е първият случай на морбили във Варна

Във Варна е регистриран първи случай на морбили. Заболялата е жена на 40-годишна възраст. Информацията за нея е постъпила през вчерашния ден от Инфекциозна клиника към Университетска болница ”Света Марина ” в града, оповестяват от Регионалната здравна ревизия (РЗИ).

Жената се е разболяла след ски почивка в Банско, научи Дарик. Именно от област Благоевград започна вълната от инфектирани в България тази зима. 

Единственото несъмнено средство за предотвратяване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст, припомнят от РЗИ. 

Здравните управляващи още веднъж приканват родителите да извърнат внимание на имунизационния статус на децата си, във връзка с ваксинопрофилактиката против морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, би трябвало да бъдат неотложно ваксинирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемиологично разпространяване на морбили на територията на нашата страна. 

Всеки жител на възраст над 18 години, който не е наясно със своя имунизационен статус по отношение на морбили, може да го узнае посредством проучване на кръвна проба за титър на антителата (клас IgG) против морбили. Това може да бъде направено в значително от лабораториите във Варна. При негативен титър или предпочитание за имунизация/реимунизация, имунизацията може да бъде сложена от общопрактикуващия доктор на всеки и в имунизационния кабинет на РЗИ-Варна, като биопродукта би трябвало да бъде закупен авансово от аптечната мрежа посредством поръчка. Ваксината е въведена след 1969 година Хората родени преди този момент могат да имат имунитет единствено, в случай че са преболедували от морбили.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР